Utrinki iz usposabljanja v Cerknem

Utrinki iz usposabljanja v Cerknem

V ogranizaciji MDSS Nova Gorica je 9. in 10. septembra v Cerknem potekalo usposabljanje za spremljevalce, prostovoljce ter strokovne delavce, ki prihajajo v stik s slepimi in slabovidnimi osebami. Izobraževanje sta vodili Mirjana Hafnar, univ. dipl. tiflopedagoginja in Sonja Pungertnik, prof. defektologije. Poleg številčne udeležbe s strani članov društva so se usposabljanja udeležili tudi predstavniki socialno-varstvenih, zdravstvenih, kulturnih in pedagoških ustanov.

Seminar je bil sestavljen iz skupinskih srečanj, tematskih pogovornih sklopov ter praktičnih vaj s poudarkom na komunikacijskem treningu, mobilnosti, orientaciji in spremljanju oseb z motnjami vidnega zaznavanja.

Sledi nekaj foto utrinkov iz dogajanja v Cerknem.

Tematska delavnica "Vloga slepega v procesu spremljanja". Vodila Sonja PungertnikFotografija: Tematska delavnica "Vloga slepega v procesu spremljanja". Vodila Sonja Pungertnik.

Praktična delavnica "Pomen komunikacije in gibanja". Vodila Mirjana HafnarFotografija: Praktična delavnica "Pomen komunikacije in gibanja". Vodila Mirjana Hafnar.

Praktična delavnica "Simulacija slepote". Vodila Mirjana Hafnar.Fotografija: Praktična delavnica "Simulacija slepote". Vodila Mirjana Hafnar.

Tematska delavnica "Pomoč slepi osebi v različnih življenskih situacijah". Vodila SonjaFotografija: Tematska delavnica "Pomoč slepi osebi v različnih življenskih situacijah". Vodila Sonja Pungertnik.

V sklopu delavnice "Mobilnost in orientacija" sta se ekipi slepih in slabovidnih ter videčih, zaradi uravnoteženosti seveda z obliži prek oči, pomerili tudi v spretnostih pri vodenju žoge. Ni odveč omenit, da je ekipa slepih in slabovidnih prepričljivo zmagala v vseh kategorijah.

  Delavnica "Mobilnost in orientacija". Vodila Mirjana Hafnar

Fotografija: Delavnica "Mobilnost in orientacija". Vodila Mirjana Hafnar.

  Delavnica "Mobilnost in orientacija". Vodila Mirjana Hafnar

Fotografija: Delavnica "Mobilnost in orientacija". Vodila Mirjana Hafnar.

Na "zaključnem izpitu" so se vsi udeleženci seminarja preverili v praktičenem preizkusu spemljanja slepe ali slabovidne osebe po cerkljanskih ulicah.

Trening spremljanja po cerkljanskih ulicah

Fotografija: Trening spremljanja po cerkljanskih ulicah.

Udeleženci so bili nad pridobljenimi znanji in veščinami navdušeni, zato so ob zaključku izrazili željo, da tovrstna usposabljanja postanejo kontinuiteta.

Po mnenju udeležencev je bil seminar čista zmaga

Fotografija: Po mnenju udeležencev je bil seminar čista zmaga.

Kategorija: