EqualEyes - pametni telefon prijazen slepim in slabovidnim

EqualEyes - pametni telefon prijazen slepim in slabovidnim

Informacijska tehnologija je danes tako vpeta v družbeno okolje, da si brez nje vsakdanjega življenja ne znamo več niti predstavljati. Znano je tudi, da so spremembe in hiter razvoj edina stalnica v svetu silicijevih rezin. Tektonski premiki, ki zadnja leta potekajo na področju mobilnih naprav, jasno nakazujejo, da gre interakcija v smeri zaslona na dotik. Naprave z vgrajenimi tipkovnicami bodo tako kmalu odromale na digitalni odpad. Tej tehnološki revoluciji se seveda ne bodo mogle izogniti niti osebe z okvarami vida. Če je bila na mobilnikih aplikacija TALKS še nedavno de facto standard za sintezo govora, brez katere slepa oseba sploh ne more uporabljati telefona, pa danes temu ni več tako. Finski gigant telekomunikacijske opreme je namreč zaustavil razvoj operacijskega sistema Symbian, na katerem je temeljil omenjeni program.

 

Slika: pametni telefon proizvajalca ZTE s prednameščenim vmesnikom EqualEyes

Da je izbira primernega mobilnika s perspektive slepe osebe največkrat pogojena s poznavanjem katerega od svetovnih jezikov (mnoge naprave žal ne podpirajo slovenske sinteze) ter splošne informacijske pismenosti se zavedajo tudi v mladem mariborskem podjetju »Drugi vid«, kjer so razvili aplikacijo EqualEyes s katero želijo pametne telefone prilagoditi tako, da  bodo funkcionalno uporabni tudi slepim in slabovidnim. EqualEyes je dejansko vmesnik, namenjen mobilnim telefonom zasnovanim na odprtokodnem operacijskem sistemu Android, prilagojen osebam z okvarami vida. Razvijalci so trenutno nekoliko bolj fokusirani k potrebam slepih, saj bodo slabovidni v aktualni različici programa pogrešali možnost povečave elementov na zaslonu z uveljavljeno gesto razmika dveh prstov. Nadebudni in kreativni programerji zagotavljajo, da bodo skladno z razvojem aplikaciji dodajali nove možnosti oz. pripomočke, obenem pa poudarjajo, da je kupcem zagotovljena podpora ter možnost brezplačne nadgradnje oz. posodobitev. Slednje sicer poteka samodejno in zahteva le delujočo povezavo v internet.

Vmesnik EqualEyes sestavlja meni s pestrim naborom aplikacij, ki omogočajo hiter dostop do osnovnih funkcij telefona (klicanje, pošiljanje sporočil, imenik, dnevnik klicev, ura..) kot tudi naprednejših operacij (nastavitve, opozorilnik, navodila, aplikacije… ) Med programi, ki so na dosegu prstov velja izpostaviti tudi »Diktafon« (snemanje in predvajanje zvočnih opomnikov) ter »Zaznavalnik svetlobe« (informacije o osvetljenosti prostora). Zamisel o vgradnji bralnika OCR (razpoznavanje besedila v slikah) je sicer pohvalna, vendar je, vsaj po naših preizkusih sodeč, v aktualni izvedbi praktično neuporabna brez pomoči videče osebe. Velja omeniti, da ima bralnik OCR precej težav s prepoznavanjem šumnikov. Osnovni meni vsebuje tudi povezavo do Googlove spletne tržnice »Google Play« preko katere lahko namestimo uporabne aplikacije, ki za enkrat še niso vključene v EqualEyes (npr. prepoznavalnik barv). Bližnjice do nameščenih programov je seveda mogoče dodati v osnovni meni vmesnika.

Slika: vmesnik EqualEyes

Slovenska sinteza govora je kvalitetna in razumljiva ter primerljiva s tisto, ki so jo slepe osebe vajene iz Windows okolja (Govorec/Proteus). Navigacija med elementi oz. postavkami ter interakcija z zaslonom na dotik seveda zahteva nekaj vaje. Elemente izbiramo tako, da s prstom drsimo po zaslonu telefona (prehod med postavkami spremlja rahla vibracija, aplikacija nam tudi sicer sporoča na kateri postavki se trenutno nahajamo), izbran element nato aktiviramo tako, da s prstom dvakrat »tapnemo« kjerkoli na zaslonu (uspešen zagon spremlja močnejša vibracija).

EqualEyes lahko kupimo prednameščen na telefon kitajskega proizvajalca ZTE (specifikacije telefona se nahajajo tukaj). V tem primeru je dvoletna licenca za uporabo programa že vključena v paket. Za lastnike mobilnikov z Android operacijskim sistemom je najbrž bolj smiseln nakup samostojne aplikacije, ki ga izvedemo preko tržnice »Google Play«. V tem primeru lahko izbiramo med enoletno (40 USD + davek) in dvoletno (60 USD + davek) licenco. 30 dnevno preizkusno različico programa, ki pa ne vsebuje slovenske sinteze govora, najdemo tukaj. Za podrobnejše informacije o telefonu in aplikaciji se obrnemo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. oz. telefonsko številko 040 195 541.

EqualEyes je nedvomno lahko eden od produktov, ki bodo slepim in slabovidnim olajšali prehod k telefonom z zaslonom na dotik. Če bo fantom res uspel veliki met na trg pripomočkov za slepe in slabovidne pa je v največji meri odvisno od njihove vztrajnosti, predvsem pa od zmožnosti prilagajanja in upoštevanja mnenj oseb katerim je izdelek v prvi vrsti tudi namenjen. Veliko poslovnih subjektov se za slednje namreč ne zmeni kaj veliko.

Posebna zahvala g. Luki Topolovcu iz podjetja Drugi vid, ki nam je velikodušno omogočil preizkus telefona s prednameščenim vmesnikom EqualEyes.

Kategorija: