Apple iPad za slepe in slabovidne

Apple iPad za slepe in slabovidne

Dejstvo je, da prodaja tabličnih računalnikov strmo narašča. Tudi ni skrivnost, da je Apple iPad eden izmed najbolj priljubljenih produktov nove tehnološke revolucije. Žal pa izdelki korporacije iz Cupertina niso ravno poceni. Osebe z motnjami vida se zato upravičeno sprašujejo ali je nakup tablice sploh smiseln, predvsem pa, kakšna je funkcionalnost in uporabnost te naprave s perspektive slepih in slabovidnih.

Čeprav je iPad v osnovi možno upravljati le z gestami preko zaslona na dotik, to še ne pomeni, da je za slepe in slabovidne praktično neuporaben. Tablica ima namreč vgrajene možnosti in funkcije, ki bodo osebam z okvarami vida olajšale uporabo. V prvi vrsti velja omeniti funkcijo Zoom (povečava), ki omogoča, da z gesto dotika s tremi prsti, na zaslonu prikazano vsebino povečamo. V kategoriji pripomočkov za slabovidne najdemo tudi Large Text (poveča velikost pisave) ter Invert Colors (zamenja barvno shemo). Pripomočke za osebe s posebnimi potrebami sicer najdemo v Settings --> General --> Accessibility.

Slepim je namenjena funkcija VoiceOver, ki je v sistem integriran bralnik zaslona in je ekvivalent programa JAWS na Windows platformi. Ko je VoiceOver vključen, slepa oseba tega ne more storiti sama temveč potrebuje pomoč videčega, je bralnik zaslona aktiven permanentno oz. dokler funkcionalnosti fizično ne izključimo. Vklopljen VoiceOver nekoliko spremeni navigacijo z gestami in delo s tipkovnico. Aplikacijo ali črko tako izberemo z dotikom, odpiramo ali vstavljamo z dvojnim dotikom, po zaslonu in menijih pa se pomikamo z drsanjem treh prstov. Žal VoiceOver ne vsebuje sinteze slovenskega govora, vendar razločno in razumljivo interpretira mnoge svetovne jezike (angleščina, nemščina, italijanščina, francoščina, itd).

VoiceOver, ki je v sistem integriran bralnik zaslona in je ekvivalent programa JAWS na Windows platformi
Priklop Braillove vrstice na iPad je zelo enostaven in ne zahteva nameščanja gonilnikov kot je to praksa na drugih platformah. Seveda le pod pogojem, da ste lastnik katere od vrstic, ki omogočajo povezovanje preko tehnologije Bluetooth. Tablica namreč, razen vhoda namenjenega napajanju, nima drugih priključkov (odstranjen je celo de facto standardiziran USB), saj iPad ne podpira tako »zastarelih« konceptov kot je datotečni sistem.

Če sta vrstica in iPad v dometu signala Bluetooth, potem se v Settings --> General --> Accessibility --> VoiceOver --> Braille izpiše model priključene vrstice. Napravi moramo sedaj le še povezati (t.i. pairing), kar storimo z vnosom PIN kode (privzeti PIN najdemo v navodilih za uporabo vrstice) v pojavno okno in komponenta je že pripravljena za uporabo. Za potrebe preizkusa smo uporabili vrstico Opletec Alva BC640 in pri namestitvi ni bilo nikakršnih težav. Seznam podprtih Braillovih vrstic najdete tukaj.

S pomočjo virtualne asistentke Siri lahko nekatera opravila izvedemo tudi z glasovnimi ukazi. Nabor programov s katerimi upravlja Siri sicer ni obsežen, vendar omogoča glasovno izvedbo nekaterih osnovnih opravil, npr. nastavitev budilke, shranjevanje zaznamkov in opomnikov ter pošiljanje sporočil. Če želimo uporabljati Siri je znanje angleškega ali drugega razširjenega jezika nujno, saj slovenščina ni podprta.

Funkcionalnost tablice lahko dodatno razširimo s pomočjo zunanjih aplikacij, ki se najdejo v spletni programski tržnici App Store. Braillov inštitut tako ponuja spletni brskalnik »Big Browser«, ki ima grafični vmesnik prilagojen slabovidnim osebam. Programa »Light Detector« (detektor svetlobe) ter »Color ID« (detektor barv) pa delujeta s pomočjo vgrajene kamere in slepi osebi v zvočni obliki sporočata vir svetlobe oz. odtenek barve.

Spletni brskalnik »Big Browser«, ki ima grafični vmesnik prilagojen slabovidnim osebam

Slepe in slabovidne osebe, ki so vešče uporabe IK naprav (osebni računalnik, mobilni telefon) pri delu z iPad-om ne bodo imele večjih težav. Tablica namreč omogoča, brez nakupa dodatnih programov ali nameščanja gonilnikov, enako funkcionalnost kot so jo vajene pri drugih sistemih. Dejansko lahko največ nevšečnosti povzroči sama komunikacija z napravo, ki ne poteka preko tipkovnice temveč preko zaslona na dotik, vendar postane upravljanje tablice povsem naravno in spontano, ko geste enkrat osvojimo. Zaslon na dotik lahko torej ukrotimo, tudi če nanj ne vidimo.

Posebna zahvala trgovini iStore Citypark, Ljubljana, ki nam je velikodušno omogočila preizkus naprave Apple iPad.

Kategorija: