Na prazniku žlikrofov se je dogajalo

Na prazniku žlikrofov se je dogajalo

Ekipa MDSS Nova Gorica se je na Praznik žlikrofov v Idrijo odpravila v zgodnjih jutranjih urah. Vreme nam sicer ni bilo naklonjeno, na srečo pa to ni vplivalo na radostno razpoloženje. Kakopak smo združili zabavno s koristnim in obisk mesta, katerega je UNESCO nedavno proglasil za svetovno dediščino, izkoristili za predstavitev zeliščne delavnice ter degustacijo zeliščnih dobrot iz kuhinje naših članov in prijateljev. Naša stojnica je tako imela pestro ponudbo. Od metinih piškotov, melisinih mafinov, vaz s posušenimi vzorci črne mete, ognjiča, pelina, izopa ter ostalih rastlin, ki smo vzgojili na zeliščnih delavnicah, do cvetličnih lončkov z ameriškim slamnikom, timijanom, limonsko travo in rožmarinom. Manjkal ni tudi materijal v obliki letakov z Brailovo abecedo ter knjižic z nasveti za prijaznejše druženje s slepimi in slabovidnimi.

Dogajanje je kmalu bilo v polnem zagonu. Tudi zahvaljujoč našim članicam, tokrat v preobleki izkušenih svetovalk, ki so se kasneje preizkusile celo v izdelavi žlikrofov kjer so dosegle okusne rezultate. Sicer pa so obiskovalci stojnice za mnenje glede vzgoje zelišč lahko povprašali tudi go. Majdo Železnik iz vrtnarije Majdin gaj, ki nam je velikodušno ponudila strokovno pomoč.

članice Metoda, Sonja in Sara

Slika: članice Metoda, Sonja in Sara

Naš trud in prizadevanja so kmalu obrodila sadove, saj nas je obiskal tudi župan občine Idrija, g. Bojan Sever, ki je bil nad stojnico navdušen. Predsednik društva je ob tej priložnosti g. županu predstavil naše delovanje in aktivnosti, članice Metoda, Sonja in Sara pa so pojasnile različne faze poteka zeliščne delavnice.

župan občine Idrija, g. Bojan Sever in predsednik MDSS Nova Gorica, g. Igor Miljavec

Slika: župan občine Idrija, g. Bojan Sever in predsednik MDSS Nova Gorica, g. Igor Miljavec

Dogajalo pa se ni le na stojnici. V sejni sobi občinske zgradbe je bil podpisan dogovor o sodelovanju nevladnih organizacij ter občine Idrija, ki uokvirja osnovne temelje sodelovanja obeh strani v prihodnje. V imenu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica je dogovor podpisal predsednik g. Igor Miljavec, ki je ob tem poudaril, da je to eksemplarni primer dobre prakse ter učinkovitega uresničevanja skupnih projektov. Več o podpisu sporazuma lahko preberete na spletni strani občine Idrija.

podpis dogovora o sodelovanju v sejni sobi občinske zgradbe

Slika: podpis dogovora o sodelovanju v sejni sobi občinske zgradbe

Posadka MDSS Nova Gorica je na Prazniku žlikrofov preživela vse prej kot dolgočasen dan, domov pa smo se vrnili sklepčni in enotni v naslednji točki - žlikrofi so zakon!

Kategorija: