EqualEyes - pametni telefon prijazen slepim in slabovidnim

Informacijska tehnologija je danes tako vpeta v družbeno okolje, da si brez nje vsakdanjega življenja ne znamo več niti predstavljati. Znano je tudi, da so spremembe in hiter razvoj edina stalnica v svetu silicijevih rezin. Tektonski premiki, ki zadnja leta potekajo na področju mobilnih naprav, jasno nakazujejo, da gre interakcija v smeri zaslona na dotik. Naprave z vgrajenimi tipkovnicami bodo tako kmalu odromale na digitalni odpad. Tej tehnološki revoluciji se seveda ne bodo mogle izogniti niti osebe z okvarami vida. Če je bila na mobilnikih aplikacija TALKS še nedavno de facto standard za sintezo govora, brez katere slepa oseba sploh ne more uporabljati telefona, pa danes temu ni več tako. Finski gigant telekomunikacijske opreme je namreč zaustavil razvoj operacijskega sistema Symbian, na katerem je temeljil omenjeni program.

 

Slika: pametni telefon proizvajalca ZTE s prednameščenim vmesnikom EqualEyes

Da je izbira primernega mobilnika s perspektive slepe osebe največkrat pogojena s poznavanjem katerega od svetovnih jezikov (mnoge naprave žal ne podpirajo slovenske sinteze) ter splošne informacijske pismenosti se zavedajo tudi v mladem mariborskem podjetju »Drugi vid«, kjer so razvili aplikacijo EqualEyes s katero želijo pametne telefone prilagoditi tako, da  bodo funkcionalno uporabni tudi slepim in slabovidnim. EqualEyes je dejansko vmesnik, namenjen mobilnim telefonom zasnovanim na odprtokodnem operacijskem sistemu Android, prilagojen osebam z okvarami vida. Razvijalci so trenutno nekoliko bolj fokusirani k potrebam slepih, saj bodo slabovidni v aktualni različici programa pogrešali možnost povečave elementov na zaslonu z uveljavljeno gesto razmika dveh prstov. Nadebudni in kreativni programerji zagotavljajo, da bodo skladno z razvojem aplikaciji dodajali nove možnosti oz. pripomočke, obenem pa poudarjajo, da je kupcem zagotovljena podpora ter možnost brezplačne nadgradnje oz. posodobitev. Slednje sicer poteka samodejno in zahteva le delujočo povezavo v internet.

Vmesnik EqualEyes sestavlja meni s pestrim naborom aplikacij, ki omogočajo hiter dostop do osnovnih funkcij telefona (klicanje, pošiljanje sporočil, imenik, dnevnik klicev, ura..) kot tudi naprednejših operacij (nastavitve, opozorilnik, navodila, aplikacije… ) Med programi, ki so na dosegu prstov velja izpostaviti tudi »Diktafon« (snemanje in predvajanje zvočnih opomnikov) ter »Zaznavalnik svetlobe« (informacije o osvetljenosti prostora). Zamisel o vgradnji bralnika OCR (razpoznavanje besedila v slikah) je sicer pohvalna, vendar je, vsaj po naših preizkusih sodeč, v aktualni izvedbi praktično neuporabna brez pomoči videče osebe. Velja omeniti, da ima bralnik OCR precej težav s prepoznavanjem šumnikov. Osnovni meni vsebuje tudi povezavo do Googlove spletne tržnice »Google Play« preko katere lahko namestimo uporabne aplikacije, ki za enkrat še niso vključene v EqualEyes (npr. prepoznavalnik barv). Bližnjice do nameščenih programov je seveda mogoče dodati v osnovni meni vmesnika.

Slika: vmesnik EqualEyes

Slovenska sinteza govora je kvalitetna in razumljiva ter primerljiva s tisto, ki so jo slepe osebe vajene iz Windows okolja (Govorec/Proteus). Navigacija med elementi oz. postavkami ter interakcija z zaslonom na dotik seveda zahteva nekaj vaje. Elemente izbiramo tako, da s prstom drsimo po zaslonu telefona (prehod med postavkami spremlja rahla vibracija, aplikacija nam tudi sicer sporoča na kateri postavki se trenutno nahajamo), izbran element nato aktiviramo tako, da s prstom dvakrat »tapnemo« kjerkoli na zaslonu (uspešen zagon spremlja močnejša vibracija).

EqualEyes lahko kupimo prednameščen na telefon kitajskega proizvajalca ZTE (specifikacije telefona se nahajajo tukaj). V tem primeru je dvoletna licenca za uporabo programa že vključena v paket. Za lastnike mobilnikov z Android operacijskim sistemom je najbrž bolj smiseln nakup samostojne aplikacije, ki ga izvedemo preko tržnice »Google Play«. V tem primeru lahko izbiramo med enoletno (40 USD + davek) in dvoletno (60 USD + davek) licenco. 30 dnevno preizkusno različico programa, ki pa ne vsebuje slovenske sinteze govora, najdemo tukaj. Za podrobnejše informacije o telefonu in aplikaciji se obrnemo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. oz. telefonsko številko 040 195 541.

EqualEyes je nedvomno lahko eden od produktov, ki bodo slepim in slabovidnim olajšali prehod k telefonom z zaslonom na dotik. Če bo fantom res uspel veliki met na trg pripomočkov za slepe in slabovidne pa je v največji meri odvisno od njihove vztrajnosti, predvsem pa od zmožnosti prilagajanja in upoštevanja mnenj oseb katerim je izdelek v prvi vrsti tudi namenjen. Veliko poslovnih subjektov se za slednje namreč ne zmeni kaj veliko.

Posebna zahvala g. Luki Topolovcu iz podjetja Drugi vid, ki nam je velikodušno omogočil preizkus telefona s prednameščenim vmesnikom EqualEyes.

Apple iPad za slepe in slabovidne

Dejstvo je, da prodaja tabličnih računalnikov strmo narašča. Tudi ni skrivnost, da je Apple iPad eden izmed najbolj priljubljenih produktov nove tehnološke revolucije. Žal pa izdelki korporacije iz Cupertina niso ravno poceni. Osebe z motnjami vida se zato upravičeno sprašujejo ali je nakup tablice sploh smiseln, predvsem pa, kakšna je funkcionalnost in uporabnost te naprave s perspektive slepih in slabovidnih.

Čeprav je iPad v osnovi možno upravljati le z gestami preko zaslona na dotik, to še ne pomeni, da je za slepe in slabovidne praktično neuporaben. Tablica ima namreč vgrajene možnosti in funkcije, ki bodo osebam z okvarami vida olajšale uporabo. V prvi vrsti velja omeniti funkcijo Zoom (povečava), ki omogoča, da z gesto dotika s tremi prsti, na zaslonu prikazano vsebino povečamo. V kategoriji pripomočkov za slabovidne najdemo tudi Large Text (poveča velikost pisave) ter Invert Colors (zamenja barvno shemo). Pripomočke za osebe s posebnimi potrebami sicer najdemo v Settings --> General --> Accessibility.

Slepim je namenjena funkcija VoiceOver, ki je v sistem integriran bralnik zaslona in je ekvivalent programa JAWS na Windows platformi. Ko je VoiceOver vključen, slepa oseba tega ne more storiti sama temveč potrebuje pomoč videčega, je bralnik zaslona aktiven permanentno oz. dokler funkcionalnosti fizično ne izključimo. Vklopljen VoiceOver nekoliko spremeni navigacijo z gestami in delo s tipkovnico. Aplikacijo ali črko tako izberemo z dotikom, odpiramo ali vstavljamo z dvojnim dotikom, po zaslonu in menijih pa se pomikamo z drsanjem treh prstov. Žal VoiceOver ne vsebuje sinteze slovenskega govora, vendar razločno in razumljivo interpretira mnoge svetovne jezike (angleščina, nemščina, italijanščina, francoščina, itd).

VoiceOver, ki je v sistem integriran bralnik zaslona in je ekvivalent programa JAWS na Windows platformi
Priklop Braillove vrstice na iPad je zelo enostaven in ne zahteva nameščanja gonilnikov kot je to praksa na drugih platformah. Seveda le pod pogojem, da ste lastnik katere od vrstic, ki omogočajo povezovanje preko tehnologije Bluetooth. Tablica namreč, razen vhoda namenjenega napajanju, nima drugih priključkov (odstranjen je celo de facto standardiziran USB), saj iPad ne podpira tako »zastarelih« konceptov kot je datotečni sistem.

Če sta vrstica in iPad v dometu signala Bluetooth, potem se v Settings --> General --> Accessibility --> VoiceOver --> Braille izpiše model priključene vrstice. Napravi moramo sedaj le še povezati (t.i. pairing), kar storimo z vnosom PIN kode (privzeti PIN najdemo v navodilih za uporabo vrstice) v pojavno okno in komponenta je že pripravljena za uporabo. Za potrebe preizkusa smo uporabili vrstico Opletec Alva BC640 in pri namestitvi ni bilo nikakršnih težav. Seznam podprtih Braillovih vrstic najdete tukaj.

S pomočjo virtualne asistentke Siri lahko nekatera opravila izvedemo tudi z glasovnimi ukazi. Nabor programov s katerimi upravlja Siri sicer ni obsežen, vendar omogoča glasovno izvedbo nekaterih osnovnih opravil, npr. nastavitev budilke, shranjevanje zaznamkov in opomnikov ter pošiljanje sporočil. Če želimo uporabljati Siri je znanje angleškega ali drugega razširjenega jezika nujno, saj slovenščina ni podprta.

Funkcionalnost tablice lahko dodatno razširimo s pomočjo zunanjih aplikacij, ki se najdejo v spletni programski tržnici App Store. Braillov inštitut tako ponuja spletni brskalnik »Big Browser«, ki ima grafični vmesnik prilagojen slabovidnim osebam. Programa »Light Detector« (detektor svetlobe) ter »Color ID« (detektor barv) pa delujeta s pomočjo vgrajene kamere in slepi osebi v zvočni obliki sporočata vir svetlobe oz. odtenek barve.

Spletni brskalnik »Big Browser«, ki ima grafični vmesnik prilagojen slabovidnim osebam

Slepe in slabovidne osebe, ki so vešče uporabe IK naprav (osebni računalnik, mobilni telefon) pri delu z iPad-om ne bodo imele večjih težav. Tablica namreč omogoča, brez nakupa dodatnih programov ali nameščanja gonilnikov, enako funkcionalnost kot so jo vajene pri drugih sistemih. Dejansko lahko največ nevšečnosti povzroči sama komunikacija z napravo, ki ne poteka preko tipkovnice temveč preko zaslona na dotik, vendar postane upravljanje tablice povsem naravno in spontano, ko geste enkrat osvojimo. Zaslon na dotik lahko torej ukrotimo, tudi če nanj ne vidimo.

Posebna zahvala trgovini iStore Citypark, Ljubljana, ki nam je velikodušno omogočila preizkus naprave Apple iPad.

Dobrodelni koncert s pianistom Zoranom Škrinjarjem

Lions klub Nova Gorica ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica sta v četrtek, 21. februarja, v veliki dvorani Kulturnega doma v Novi Gorici organizirala dobrodelni koncert, katerega celoten izkupiček je bil namenjen pomoči socialno ogroženih družin ter izvedbi aktivnosti in programov MDSS Nova Gorica.

Koncert je postregel z neobičajno glasbeno simbiozo: prepletanjem klasične glasbe ter jazza in swinga v najbolj elementarni obliki, to je brez tehničnih pripomočkov za obdelavo zvoka in brez zvočnih učinkov. Če k temu dodamo še kanček kvalitetne improvizacije dobimo vrhunski glasbeni performance, ki je nedvomno zadovoljil okus zahtevnega in zrelega občinstva, zato najbrž ne preseneča, da so dogodek ovekovečile tudi kamere RTV Slovenija. Program je povezovala Ingrid Kašca Bucik.

Pianist Zoran Škrinjar in godalni kvartet Simpatic Strings

Slika: Pianist Zoran Škrinjar in godalni kvartet Simpatic Strings

Zvezda večera je bil priznani pianist Zoran Škrinjar, ki je v klasično obarvanem delu nastopa oder delil z godalnim kvartetom Simpatic Strings, pri izvedbi sklad z njegovega dvojnega albuma The magic voice of Miss Mysterious pa se mu je na odru pridružil jazz kvartet Amadeusblues.

O izjemnem pomenu dobrodelnosti v današnji družbi so v svojih govorih poudarjali tudi eminentni gostje in slavnostni govorci – predsednik Lions kluba Nova Gorica, g. Bojan Hoenigman; predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, g. Igor Miljavec; mestni in državni svetnik ter predsednik odbora za socialno varstvo in zdravstvo Mestne občine Nova Gorica, g. Tomaž Hrovat; predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, g. Tomaž Wraber in guverner Zveze Lions klubov, distrikta 129, g. Zoran Vodopija. Predstavniki Lions klubov so ob tej priložnosti posebej izpostavili osnovni moto lionizma, ki se glasi »We serve«.

Pianist Zoran Škrinjar in jazz kvartet Amadeusblues

Slika: Pianist Zoran Škrinjar in jazz kvartet Amadeusblues

Sodelovanje med LC Nova Gorica ter MDSS Nova Gorica je sicer že vrsto let zelo plodno, oba predsednika sta tudi že postavila temelje in označila smernice za prihodnje skupne projekte.

Sledi nekaj foto utrinkov...

Pianist Zoran Škrinjar, godalni kvartet Simpatic Strings ter jazz kvartet Amadeusblues

Slika: Pianist Zoran Škrinjar, godalni kvartet Simpatic Strings ter jazz kvartet Amadeusblues

predsednik Lions kluba Nova Gorica, g. Bojan Hoenigman

Slika: predsednik Lions kluba Nova Gorica, g. Bojan Hoenigman

mestni in državni svetnik ter predsednik odbora za socialno varstvo in zdravstvo MONG, g. Tomaž Hrovat

Slika: mestni in državni svetnik ter predsednik odbora za socialno varstvo in zdravstvo MONG, g. Tomaž Hrovat

predesdnik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, g. Igor Miljavec

Slika: predesdnik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, g. Igor Miljavec

predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, g. Tomaž Wraber

Slika: predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, g. Tomaž Wraber

guverner Zveze Lions klubov, distrikta 129, g. Zoran Vodopija

Slika: guverner Zveze Lions klubov, distrikta 129, g. Zoran Vodopija

Pianist Zoran Škrinjar, godalni kvartet Simpatic Strings ter jazz kvartet Amadeusblues

Slika: Pianist Zoran Škrinjar, godalni kvartet Simpatic Strings ter jazz kvartet Amadeusblues

Klavir in snemalec na koncertu

Most med temo in svetlobo

Avtor: Martina Kodelja
Vir: Ljudska univerza Nova Gorica

Edina tema, ki obstaja, je neznanje.Tako se glasi sporočilo projekta MOST med temo in svetlobo, v okviru katerega se je v sredo odvila strokovna konferenca, namenjena ranljivejšim skupinam in širši polnočutni javnosti, ki se v vsakdanjem življenju srečuje z ljudmi s posebnimi potrebami. »Da bi lažje zaživeli in bi lahko živeli med nami«, je uvodoma povedala direktorica LUNG-a in vodja projekta Nada Uršič Debeljak. »Če hočemo pomagati, se moramo najprej sami bolj odpreti, izobraziti, integrirati, konec koncev pogledati na svet drugače«, je dejala. In na tokratni strokovni konferenci je bila prisotnim ta možnost ponujena. Še več: sprejeli so jo tako predstavniki institucij in različnih organizacij, zaposleni, uslužbenci, ki so sedeli v občinstvu, kot tudi člani treh društev, ki so se predstavila. LUNG orje ledino na tem področju. Prvi v Sloveniji so združili društva na takšen – nekoliko poseben način. Tako se je predstavilo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske in Društvo paraplegikov Severne Primorske. Obojestransko zadovoljstvo je bilo doseženo. Člani društev so podali svoje osebne izkušnje v zvezi z invalidnostjo, izpostavili težave, s katerimi se srečujejo, in opozorili na pomembnost tovrstnih izobraževanj.

Da gre pravzaprav za nujno potrebno vseživljenjsko izobraževanje, je v svojem strokovnem prispevku opozorila tiflopedagoginja Mirjana Hafnar. Izpostavila je
učenje in nenehni osebnostni razvoj kot nujno dejavnost za uspešno in zadovoljno življenje. Opozorila je na ljudi s posebnimi potrebami, ki imajo enake želje in potrebe kot polnočutno prebivalstvo, le da zaradi okvarjenega čutila sluha, vida ali gibalnega aparata živijo nekoliko drugače. Okvara vpliva na njihove načine učenja, spoznavanja ter način in hitrost izvajanja posameznih dejavnosti. Prav zato potrebujejo za doseganje enakih življenjskih ciljev drugačne komunikacijske tehnike. Zaradi njihove drugačne percepcije, komunikacije, mobilnosti in difuzne razpršenosti po regiji so socialno izolirani in na nek način izključeni iz družbenega življenja. Pogosto zaradi nepoznavanja njihovih potreb v kontaktih s prebivalci naletijo na neprijetne izkušnje, kar odpira vedno nove stiske in motivira vzorce umika. Srečevanje s stereotipnim mišljenjem, z zaščitniškim oziroma pomilovalnim odnosom okolja osebe s posebnimi potrebami pogosto socialno izolira.

Utrinek iz dogodka
In prav na to sta opozorila tudi predstavnika društva slepih in slabovidnih Marko Mikulin in Metoda Likar, ki se s temi težavami nemalokrat srečujeta, vendar jih uspešno premagujeta. Ni vedno enostavno, ni pa tudi tako zelo hudo, sta prepričana. Marko se je prvič s tovrstnim izobraževanjem srečal prav na LUNG-u in prav udeležba na delavnicah – tematskem sklopu „Čuti“, mu je pokazala pot iz teme v svetlobo. »Če želiš, zmoreš«, je bila optimistična tudi Metoda.

Velik optimizem, ki je potreben na poti skozi vsakdan, je izpostavil tudi Ivan Mahne, član Društva paraplegikov Severne Primorske. »To je prvič, da smo se predstavili tako veliki skupini ljudi, super je, da nas ljudje začutijo, da se zavedajo, da smo med njimi. Največja težava, s katero se srečujejo paraplegiki, so arhitektonske ovire, dostopnost do javnih ustanov, trgovin in ostalega. Nedopustno pa je predvsem to, da so največkrat parkirna mesta, namenjena invalidom, zaparkirana«, je povedal.

Kaj pomeni izguba sluha, o praktičnih vidikih gluhote in o pravici do tolmača sta opozorila predstavnika gluhih in naglušnih Marko Štanta in Sonja Trampuž.

Vsa tri društva so se predstavila tudi na poligonih, ki so jih pripravili v učilnicah na LUNG-u in ki so omogočili, da so prisotni pogledali na svet skozi oči ljudi s posebnimi potrebami. Skratka doživeti je bilo mogoče izkušnjo, ki omogoča širši pogled na svet, prinese nova spoznanja, izboljša in utrdi sočloveka ter končno omogoči tudi osebnostno rast.

Kot odličen predavatelj se je tudi tokrat izkazal psihoterapevt in psiholog Bogdan Žorž, ki je opozoril na krhek most med temo in svetlobo. »Nenehno ga je treba obnavljati, predvsem da ohranja vitalnost. To ni nekaj, kar bi zgradili, to je živa stvar, ki kliče po vseživljenjskem izobraževanju«, je prepričan. »To je naloga ljudi s posebnimi potrebami, ki morajo postati soustvarjalni členi te družbe, za to morajo tudi sami nekaj narediti in nas, tiste z vsemi čuti, o marsičem podučiti, sicer jih spregledamo, preslišimo in ne opazimo«. Kar je bilo skozi skeče, ki so jih pripravili dijaki Umetniške gimnazije Nova Gorica lepo prikazano. Na drugi strani pa moramo tudi ostali, polnočuteči, spreminjati svojo miselnost, se naučiti spreminjat odnos. Eni in drugi moramo na tem področju nenehno delati in se truditi. Uvajanje vseživljenjskega učenja je osnovna civilizacijska dolžnost vsake kulturne družbe in obenem tudi modra naložba družbe iz ekonomskega vidika – zmanjšuje se problematika na področju telesnega in duševnega zdravja zaradi posledic socialne izključenosti.

predavatelj Bogdan Žorž
In prav LUNG se te „dolžnosti“ zaveda, kar se kaže skozi dolgoletne aktivnosti in izkušnje pri izvajanju vseživljenjskega učenja tudi pri ranljivih ciljnih skupinah. Začetki so se pisali že leta 2006, od takrat dalje vsako leto, celo večkrat letno pripravljajo tematske sklope, delavnice, predavanja in vse ostalo, kar pozornost usmerja tudi tem skupinam. Bili so celo prvi, ki so v goriškem prostoru začeli z aktivnim vključevanjem v različne oblike vseživljenjskega učenja vse ranljive skupine. Takšno sodelovanje je v tem prostoru edinstven primer, ki je lahko zgled tudi za ostale izobraževalne organizacije. Pomembno vlogo pri izvajanju teh dejavnosti pa imajo tudi občine soustanoviteljice LUNG-a, ki so projekt podprle.

Vodja projekta, ki ga poleg LUNG-a izvaja tudi Svetovalno središče ISIO Nova Gorica, Nada Uršič Debeljak je povedala, da želijo skozi projekt osvestiti javnost, da bo lažje opazila prisotnost ranljivih posameznikov v družbi in njihovih problemov. »Opozoriti želimo na svet teme, tišine in zmanjšane gibljivosti, da bi lažje razumeli in ponudili pomoč osebam s posebnimi potrebami, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.«

Odprimo oči, napnimo ušesa, premaknimo se.


Povezave:
Galerija fotografij s konference (avtor: LUNG Nova Gorica)