MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH NOVA GORICA

Gradnikove brigade 33
5000 Nova Gorica

 

Kontaktni podatki:

tel.:05 333 46 50

GSM: 041 485 430

E-mail:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kolesarim, da pomagam 2019

Lions klub Idrija in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Lions klubi Severne Primorske ter občinami Idrija, Tolmin, Kanal ob Soči, Brda in Mestno občino Nova Gorica organizirata dobrodelno kolesarsko akcijo po Severni Primorski Kolesarim, da pomagam 2019. Akcija bo potekala v soboto, 7. 9. 2019, s pričetkom ob 13. uri na parkirišču za Modro dvorano v Idriji.

Napovednik Kolesarim, da pomagam 2019

Priporočen dobrodelni prispevek na posameznega udeleženca v akciji znaša 20 EUR za tiste, ki štartajo v Idriji, in 10 EUR za tiste, ki se nam pridružijo na vstopnih točkah. Udeleženci akcije priporočen dobrodelni prispevek poravnajo vnaprej na TRR Lions kluba Idrija SI56 1915 7501 2408 532 (koda namena: CHAR, namen: Kolesarjenje 2019). Plačilo se šteje za potrditev prijave!

 

Vse, ki želite sodelovati v akciji prosimo, da izpolnete prijavnico in jo posredujete na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Vaše prijave zbiramo do 20. 8. 2019 (zaradi organizacije povratnega prevoza in prehrane).

Za dodatne informacije v zvezi z dobrodelno akcijo se lahko obrnete neposredno na Igorja Miljevca, T: 041 485 430 ali E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., oz. spremljate spletne strani Lions kluba Idrija (lionsidrija.wordpress.com) in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica (www.mdssng.si oz. www.facebook.com/mdssng).

Povezave:
Uradno vabilo
Prijavnica

Tečem, da pomagam 2019

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica pripravlja tudi letos, skupaj z Lions klubi severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica in s Centrom za krepitev zdravja v okviru Zdravstvenega doma Nova Gorica, že 7. dobrodelno, netekmovalno in družabno prireditev »Tečem, da pomagam«.

Srečamo se v soboto, 18. maja 2019, med 9. in 11. uro v Športnem parku v Novi Gorici.
Prireditev vključuje rekreativni tek in hojo po atletski stezi ob nogometnem igrišču.

Promocijski plakat "Tečem, da pomagam 2019"

Pričakujemo udeležbo številnih odraslih in otrok, članov in članic različnih društev, ljubiteljev teka ali hoje, skratka gibanja. Kajti prireditev je primerna za ljudi vseh starosti in ne glede na njihove gibalne omejitve. Ob doniranem prispevku vsak prejme zapestnico za udeležbo na prireditvi.

Priporočena donacija je 5 evrov za odrasle, 2 evra za otroke in mladostnike.

Zbrana sredstva bomo v celoti namenili izvajanju strokovno vodenega in preverjenega programa rehabilitacije na osebni ravni. Ta vključuje odpravljanje gibalnih in komunikacijskih ovir, s katerimi se vsakodnevno srečujejo člani društva. Pri tem imamo podporo tudi ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V veliko zadovoljstvo in čast nam bo, če nas s svojo udeležbo razveselite tudi Vi in s tem izkažete podporo našim človekoljubnim prizadevanjem. Navsezadnje želimo tudi z Vašo pomočjo izboljšati lanski dosežek. Za vsak krog, ki ga bomo pretekli ali prehodili letos, bo Center Magma X v Novi Gorici doniral Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica 50 centov.

Na prireditvenem prostoru bodo na voljo tudi dodatne dejavnosti, kot na primer tek z zavezanimi očmi, poligon za hojo z belo palico, novogoriški Center za krepitev zdravja  pa bo pripravil stojnico s predstavitvijo svojih programov,  merili bodo krvni tlak, holesterol in krvni sladkor. Udeležencem bosta na voljo tudi analiza telesne mase in prehransko svetovanje dietetika. S svojo ponudbo se bodo predstavila tudi ostala humanitarna in invalidska društva.

V upanju, da se nam pridružite, Vas prisrčno pozdravljamo.

Dobrodelni koncert "Pozdrav pomladi"

Vabilo na dobrodelni koncert

Pozdrav pomladi

v četrtek, 21. marca 2019 ob 18.00 v Kulturnem domu Nova Gorica

Organizator:
Lions Klub Nova Gorica in Leo Klub Nova Gorica-Vogrsko.

Vstopnina: 20 €
Izkupiček vstopnine bo v celoti namenjen Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Slovita mednarodna zasedba Trije tenorji - Slovenca Vladimir Čadež in Tim Ribič ter Japonec Hideyuki Suzuki bodo s svojo brezčasno glasbo največjih klasičnih mojstrov, napolitanskih napevov in zimzelenih uspešnic odprli vrata pomladi. Na dobrodelnem koncertu jih bodo spremljali Tanja Babnik na violončelu, Miha Štokelj za klavirjem in čilski glasbenik Carlos Valderrama na tolkalih. Povabili so tudi gosta presenečenja.

Na fotografiji so člani zasedbe Trije tenorji

Naj nam pomlad ob poslušanju raznovrstnih instrumentalnih melodij, od popularnih arij do gospela, prinese dobre misli.

V kolikor se koncerta ne bi mogli udeležiti lahko Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih nesebično pomagate tudi z vašimi telefonskimi SMS donacijami s katerimi boste podprli dejavnosti in izdelke slepih in slabovidnih ustvarjalcev. Hvaležni vam bomo, če boste poslali SMS sporočilo s ključno besedo SLEPI (ali SLEPI5) na številko 1919 in tako prispevali 1 (ali 5) EUR za izvajanje programov rehabilitacije slepih.

Ob koncu leta

Spoštovani prijatelji, sodelavci, člani in partnerji našega društva!

Smo na pragu časa, ko jemlje slovo eno in pričakujemo drugo. Leto, ki je bilo zaznamovano s 70-letnico delovanja našega društva. In leto, ki nam prinaša nove izzive in priložnosti. Pričakujemo jih z upravičenim optimizmom, zadovoljstvom in v prepričanju, da bomo tako kot do zdaj kos novim nalogam in potrebam. Opogumljeni z doseženim stopamo samozavestno naprej. Za nami je bogata popotnica sedmih desetletij interesnega združevanja, dela in prizadevanj v dobrobit slepih in slabovidnih.

Poleg razumevanja, pozornosti in pristne človeške topline se naša dejavnost v praksi najbolj potrjuje skozi programe rehabilitacije. Vanje s strokovno in posamično obravnavo vključujemo tako slepe kot njihove najožje družinske člane. In rezultati so več kot odlični. Skupaj s policijo že vrsto let pripravljamo delavnice za zagotavljanje varnosti naših članov. Ta program je postal tudi vsedržavni projekt. Slepe in druge ranljive skupine ljudi, med njimi ostale kategorije invalidov, predvsem starejše, smo poučevali v uporabi računalnika in pametnega telefona. Računalniškega opismenjevanja so se pod našim strokovnim vodstvom učili invalidni iskalci zaposlitve. To je edinstven primer v Sloveniji, da je tako zahtevna naloga zaupana društvu slepih in slabovidnih.

Rehabilitacija je tudi likovno ustvarjanje naših na vidu prikrajšanih slikarjev in ljubiteljev umetniškega izražanja. Letos so to počeli v Trenti in na nadmorski višini 2.200 metrov na Kaninu. Program rehabilitacije smo nadaljevali in nadgrajevali z zeliščarstvom – od pridelave, izdelkov do kulinarične obdelave. Veliko zanimanja in pozornosti širše javnosti smo poželi s predstavitvami v Zeliščnem centru Grgarske Ravne, na sejmih in dobrodelnih prireditvah v Idriji, Kobaridu, na Mostu na Soči ter drugod po Primorski in širše. Pokazali smo, kako slepi in slabovidni lahko kartajo. In ob tem pripomogli, da bo Hitov mednarodni turnir v briškoli prerasel celo v svetovno prvenstvo te igre s kartami v Novi Gorici. Nadaljevali smo s poučnimi in z dejavnostmi športno-rekreativne narave v obliki dobrodelnega teka ali kolesarjenja.

Novoletni okraski

Ne ostajamo za plodovi svojih dejanskih ali umišljenih omejitev, ampak se odpiramo in podajamo navzven – v širše družbeno okolje. S svojimi dejavnostmi in sodelovanjem na različnih prireditvah nenehno opozarjamo nase, na pravico, da smo polnopravni člani te družbe. Ne prosimo ali moledujemo, ampak s svojim delom in doseženim dokazujemo, kaj vse zmoremo in kako so naše omejitve lahko tudi prednosti na poti k boljši, vključujoči skupnosti. Nenehno skrbimo za ozaveščanje širše javnosti o razumevanju in sprejemanju slepote. Poseben poudarek dajemo dostopnosti v prostoru, v smislu odpravljanja gradbenih ovir, in še posebej dostopnosti do storitev in informacij. Še bi lahko naštevali, toda vseh teh in številnih drugih dejavnosti ne bi (z)mogli uresničevati brez ustrezne kadrovske podpore, medsebojnega zaupanja, navdihujočega sodelovanja z veliko ustanovami in posamezniki ter zglednega partnerskega odnosa z lokalnimi skupnostmi in drugimi déležniki. Pri tem velja posebej izpostaviti uspešno vez z gospodarstvom v naši regiji oziroma na Severnem Primorskem.

Stkali smo številne vezi in vzpostavili zaupanja vredne odnose. Na njih želimo graditi naprej, jih razvijati in bogatiti v korist celotne skupnosti, kajti tudi mi smo njen enakopravni in ustvarjalni del. Z znanjem in védenjem poskrbimo, da bo tako tudi v prihodnje.

S spoštovanjem in z globoko zahvalo vam ob koncu leta – vsem skupaj in vsakemu posebej – voščim mirne in doživete božične praznike ter polno zdravja, vedrine in uresničenih želja v letu 2019.

Igor Miljavec,
Predsednik MDSS Nova Gorica

Stojnici na Barbarinem sejmu v Idriji

Na tradicionalnem Barbarinem sejmu, ki bo potekal, v soboto, 1. decembra, od 8. do 13. ure na Mestnem trgu v Idriji, boste lahko na stojnici Lions kluba Idrija z donacijo 10€ ali več prejeli vstopnice za dobrodelni novoletni koncert z gostom Vladom Kalemberjem.

Vlado Kalembar

Na stojnici Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica pa boste lahko kupili novoletne čestitke, ki so jih izdelala članice društva, ter preverili ponudbo novoletnih daril blagovne znamke ZELI iz Zeliščni center Grgarske Ravne, ki jih v okviru programa rehabilitacije slepih in slabovidnih oseb izdelujejo člani in članice Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Izdelki programa ZELI

70. let delovanja MDSS Nova Gorica

Slavnostni nagovor ob 70-letnici delovanja Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica

Sedem desetletij je za nami. Interesnega združevanja, dela in prizadevanj v dobrobit slepih in slabovidnih. Pred desetimi leti smo v podobnem slovesnem tonu ugotavljali, da kljub častitljivi dolgoživosti našega društva časa in priložnosti za umiritev pravzaprav ni. In to se je v praksi tudi potrdilo. Najbolj skozi programe rehabilitacije, v katere smo s posamično in strokovno obravnavo vključevali tako slepe kot njihove svojce v njihovem domačem okolju. Rezultati so več kot odlični. Skupaj s policijo smo v zadnjem desetletju pripravili več delavnic za zagotavljanje varnosti naših članov. Ta program je postal tudi vsedržavni projekt. Podobno smo slepe in druge ranljive skupine ljudi, med njimi ostale kategorije invalidov, starejše, poučevali v uporabi računalnika in pametnega telefona. Računalniškega opismenjevanja so se pod našim strokovnim vodstvom učili invalidni iskalci zaposlitve. To je edinstven primer v okviru društva slepih in slabovidnih. Rehabilitacija je tudi desetletno likovno ustvarjanje naših slikarjev in ljubiteljev umetniškega izražanja – letos so to počeli v Trenti in na Kaninu na nadmorski višini 2.200 metrih. Program rehabilitacije naših slepih in slabovidnih vključuje tudi ukvarjanje z zeliščarstvom – od pridelave, izdelkov do kulinarične obdelave. Poseben poudarek namenjamo zadnje desetletje dostopnosti v prostoru, v smislu odpravljanja gradbenih ovir, in še posebej dostopnosti do storitev in informacij.

Fotografija s prireditve ob 70. letnici MDSS Nova Gorica

Še bi lahko naštevali, a vseh teh in številnih drugih dejavnosti ne bi mogli uresničevati brez ustrezne kadrovske podpore, navdihujočega sodelovanja z veliko ustanovami in posamezniki ter zglednega partnerskega odnosa z lokalnimi skupnostmi in drugimi déležniki. Z velikim zadovoljstvom lahko tudi ugotavljam, da smo v zadnjih letih vzpostavili uspešno vez tudi z gospodarstvom v naši regiji oziroma na Severnem Primorskem.

Navsezadnje je tu naš domicil. Združujemo namreč članstvo iz vseh trinajstih severnoprimorskih občin – 230 nas je, ki imamo takšne ali drugačne težave z vidom. Njegova izguba – delna ali popolna – pomeni hudo prelomnico v človekovem življenju. Tega se v našem društvu zelo dobro zavedamo in temu podrejamo naše delo, skrb in prizadevanja.

Fotografija s prireditve ob 70. letnici delovanja MDSS  Nova Gorica

Svet je en sam, načinov in poti, da ga vidimo, razumemo in živimo pa je več. Društvo je ena od oblik za to. In na tej poti vztrajamo že 70 let. Ob nesebični in iskreni pomoči vseh, ki ste izkustveno, poklicno, ljubiteljsko ali po svoji vesti povezani z nami, sem prepričan, da bomo z roko v roki nadaljevali to pot.

Ob tej priložnosti se tudi zahvaljujem vsem – sodelavkam in sodelavcem, članom, prostovolcem, podpornikom in službam, ki društvu nesebično stojite ob strani in pomagate uresničevati njegovo, naše poslanstvo. HVALA in GREMO POGUMNO NAPREJ!

Igor Miljavec
Predsednik MDSS Nova Gorica

Povezave do prispevkov ter fotogalerij o prireditvi:
Primorske Novice
RTV Slovenija
Goriški Portal
Kolektor Group
Lions klub Nova Gorica
RTV Slovenija/Dostopno
Policijska uprava Nova Gorica (Sporočilo za javnost)
Mestna občina Nova Gorica (Facebook fotogalerija)
Policijska uprava Nova Gorica (Facebook objava)
MDSS Nova Gorica (Fotogalerija)

Zahvala: Kolesarim, da pomagam 2018

Spoštovani!

Za nami je tretja dobrodelna akcija Kolesarim, da pomagam in prva v novem lajonističnem letu. Z zadovoljstvom jo lahko označimo za uspešno v vseh pogledih. Prvič nam je namreč uspelo spodbuditi lokalne skupnosti, da so se nam ljudje pridružili med potjo skozi občine, skozi katere smo kolesarili. Prvič smo pripravili tudi srečanje Lions klubov naše cone, ki je minilo v prijetnem druženju in veselju. Radio Robin je ta naš dogodek vključil celo v svojo osrednjo prireditev Robinova zabava in s tem na posebno prisrčen način omogočil naše poslanstvo predstaviti širši javnosti. Velike podpore in razumevanja smo bili deležni tudi od drugih javnih medijev.

Slika: Kolesarim, da pomagam

Zato se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem v svojem osebnem in v imenu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica vsem, ki ste v akciji sodelovali, jo podprli in pomagali k njeni uspešni izvedbi. Še prav posebno zahvalo pa namenjam Lions klubu Idrija.

Zagotavljam, da bodo vsi darovani in zbrani prispevki namenjeni programom pomoči slepim in slabovidnim na Severnem Primorskem.

Slika: Kolesarim, da pomagam

Prireditev Kolesarim, da pomagam 2018 so podprli ali na njej tudi sodelovali:
Lions klub Dobrovo, Lions klub Nova Gorica, Lions klub Soča Kobarid, Lions klub Vogrsko, Lions klub Zemono, Radio Robin, AŽMURK Zavod za razvoj ranljivih skupin, Mestna občina Nova Gorica, Občina Kanal ob Soči, Elektro Primorska, Kolektor, Turistično društvo Kanal ob Soči, Občina Tolmin, Triatlon klub Ajdovščina, RCT Trans Boris Ržek, s.p., Občina Ajdovščina, Občina Idrija, Radio Primorski val, Radio Koper, Občina Renče-Vogrsko, Radio Slovenija.

Z mislijo in upanjem na naša prihodnja podobna druženja vas lepo pozdravljam.

Igor Miljavec,
Predsednik Medobčinskega društva slepih in
slabovidnih Nova Gorica

Kolesarim, da pomagam 2018

Lions klub Idrija in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica

VABITA

v sodelovanju s severnoprimorskimi lions klubi na dobrodelno kolesarsko akcijo po Severni Primorski

KOLESARIM, DA POMAGAM!

S kolesi se bomo podali na 150-kilometrsko krožno kolesarjenje.

Začetek je predviden v soboto, 8. septembra 2018, z zborom ob 9. uri pred Modro dvorano v Idriji. Na dvodnevni poti bomo prvi dan prevozili približno 70 kilometrov od Idrije, prek Cola do Vipave in Ajdovšcine ter naprej skozi Vogrsko, Šempeter pri Gorici do Nove Gorice, kjer se bomo ob 18. uri pridružili zabavi Radia Robin.

Drugi dan, v nedeljo, 9. septembra 2018, nadaljujemo od Nove Gorice proti Tolminu, Mostu na Soči do Idrije, ko prekolesarimo približno 80 kilometrov.

Vabimo vse ljudi dobrega srca, ljubitelje kolesarjenja in rekreacije, člane različnih klubov in društev, da se nam pridružijo na tej krožni poti.

Napoved Kolesarim, da pomagam 2018

Od vsakega udeleženca je zaželen prostovoljni prispevek, ki znaša za oba dneva kolesarjenja 30 evrov, za dan 15 evrov, za posamezno etapo pa 10 evrov. Zbrani denar te dobrodelne akcije namenjamo Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica za izvajanje programa Pomoč slepim in slabovidnim pri premagovanju gibalnih in komunikacijskih ovir.
Denarna sredstva v okviru omenjene akcije zbiramo tudi na TRR SI56 1915 7501 2408 532 LIONS KLUBA IDRIJA (koda namena: CHAR, namen: Kolesarim, da pomagam).

Pridružite se nam v čim večjem številu ter pokažite svoje veliko človeško in kolesarsko srce!

Dobrodelno kolesarjenje bo potekalo ob normalnem prometu, zato so kolesarji dolžni upoštevati cestno prometne predpise in navodila organizatorjev ter se po njih ravnati. Udeleženci »Kolesarim, da pomagam« vozijo na lastno odgovornost ter odgovarjajo za škodo povzročeno sebi ali drugim.

Kolesarski zdravo!

Koordinator »Kolesarim, da pomagam«
Igor Miljavec

 

Prijavnica za udeležence

Zemljevid kolesarske trase

Zemljevid 1. etape, 8. 9. 2018 (sobota)

Zemljevid 2. etape, 9. 9. 2018 (nedelja)

 

Prireditev bodo podprli in na njej tudi sodelovali:
Lions klub Dobrovo, Lions klub Nova Gorica, Lions klub Soča Kobarid, Lions klub Vogrsko, Lions klub Zemono, Radio Robin, AŽMURK Zavod za razvoj ranljivih skupin, Mestna občina Nova Gorica, Občina Kanal ob Soči, Elektro Primorska, Kolektor, Turistično društvo Kanal ob Soči, Občina Tolmin, Triatlon klub Ajdovščina, RCT Trans Boris Ržek, s.p., Občina Ajdovščina, Občina Idrija, Radio Primorski val, Radio Koper, Občina Renče-Vogrsko, Radio Slovenija.                   

Briškola OPEN Nova Gorica za Hitov pokal

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in družbo Hit organizira
 

1. MEDNARODNI BRIŠKOLA OPEN NOVA GORICA za Hitov pokal,

ki se bo odvijal pod arkadami novogoriške mestne hiše
v nedeljo, 17. junija 2018, s pričetkom ob 17. uri.

Vzporedno s klasičnim turnirjem, ki najboljšim prinaša denarne nagrade, bo potekal tudi poseben turnir za slabovidne in slepe, ki bodo briškolo igrali na posebnih tipnih kartah. Dogajanje bo z glasbo in animacijo popestril Trio »Briškola«, vsi udeleženci pa se bodo lahko tudi okrepčali.

Skupaj bomo dokazali, da je briškola igra brez meja, ki povezuje in združuje, tokrat pa jo bomo igrali tudi z dobrim namenom, saj bomo del izkupička od prejetih vpisnin namenili za rehabilitacijo slepih in slabovidnih oseb.

Pridružite se nam in igrajte briškolo z dobrim namenom tudi vi!

Več informacij o dogodku, pravilih in prijavi: www.hit.si

Logotip turnirja Briskola Open

Dogodki ob 70-letnici delovanja društva

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v letu 2018, ki obeležuje 70-letnico delovanja, pripravlja različne aktivnosti in dogodke.

- Razstava likovnih del članov društva v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne v Ljubljani v torek, 27. februarja, ob 17. uri (otvoritev). Razstava bo potekala do 31. marca 2018
- Zahvalna maša za slepe in slabovidne Slovenije na Skalnici (Sveta Gora) v soboto, 26. maja
- Dobrodelna prireditev Tečem, da pomagam v Športnem parku Nova Gorica v soboto, 2. junija, od 9. do 11. ure
- Dan odprtih vrat društva v sredo, 6. junija
- Slikarska delavnica v Trenti in na Kaninu od četrtka, 14. do sobote, 16. junija
- Srečanje slepih in slabovidnih planincev Slovenije na Cerju v soboto, 2. septembra
- Dobrodelna prireditev Kolesarim, da pomagam po Severni Primorski v soboto, 8. in nedeljo, 9. septembra
- Razstava likovnih del članov društva v avli Mestne občine Nova Gorica od 17. do 31. oktobra
- Prireditev ob 70-letnici delovanja društva v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica v sredo, 17. oktobra, ob 17. uri

Vljudno vabljeni v našo sredino!

Program prireditev MDSS 2018